Ana Sayfa | Kurumsal | Foto Galeri | Ürünlerimiz | Hizmetlerimiz | Referanslar | Haberler | İletişim
Ürün Arama :
                               
22 Kasım 2024 Cuma
Hizmetlerimiz - K.T.Nasıl Yapılır
K.T.Nasıl Yapılır

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır ?

Ä°lk Kontrol - Ürünler Teslim Alınırken Nelere Dikkat Edilir ?

Kuru temizleme için gelen tekstil ürünleri ve giysiler müÅŸteriden teslim alınmadan önce dikkatlice incelenir. 
Belirlenen lekelerle ilgili müÅŸteriden bilgi alınırken varsa kumaÅŸtaki deformasyonlarla ilgili de müÅŸteriye bilgi verilir.

Temizleme iÅŸlemleri, etiket talimatına göre yapıldığından dolayı ürün üzerinde bulunan bakım sembolleri incelenerek yapılacak en uygun temizleme iÅŸlemine karar verilir. Kuru temizleme iÅŸlemi için uygun olmayan veya kuru temizleme iÅŸleminin uygunluÄŸundan ÅŸüphe duyulan ürünler hakkında ürün sahibi bilgilendirilir ve ürüne yapılacak iÅŸlem, bu bilgilendirmenin neticesine göre belirlenir.

Gruplandırma - Ürünlerin Gruplandırılması Nasıl Yapılır ?

BaÅŸka ürünlerle karışmaması için numaralandırılan giysiler ve tekstil ürünleri daha sonra renklerine göre gruplandırılır. Bazı tekstil boyaları “gevÅŸek” olduÄŸundan (bunun ana sorumlusu kırmızıdır) ve üretici firmaların gerekli testleri yapmamasından dolayı kuru temizleme çözücüsüne daldırıldıklarında boya akıtacaklardır. 
Bunlar, renk bulaÅŸmasını engellemek amacıyla açık renkli çamaşırlarla birlikte kuru temizleme yapılmazlar. Bu yüzden açık renk ve koyu renk kumaÅŸlar gruplandırıldıktan sonra ayrı sepetlere bırakılırlar.

Lekelere Müdahele - Lekelere Ön Müdahele Nasıl Yapılır ?

Temizlik sepetine bırakılan ürünlere, kabinli leke masalarında profesyonel leke çıkarıcılar kullanılarak ön leke çıkarma iÅŸlemiyle gerekli müdaheleler yapılır.

Ön leke çıkarma iÅŸlemi; lekelerin tamamen çıkarılmasını saÄŸlayabildiÄŸi gibi kuru temizleme iÅŸlemi için hazırlık aÅŸaması vazifesini de görür. Bu sırada ilk kontrol aÅŸamasında fark edilemeyen leke veya deformasyonlar varsa bunlarla da ilgili ürün sahibine telefonla bilgi verilir.

Son Kontrol - Temizleme Öncesi Hangi Ä°ÅŸlemler Yapılır ?

Leke masasında incelenen giysilere (fermuar, çıtçıt, düÄŸme gibi baÄŸlayıcı öÄŸeler dahil olmak üzere) kuru temizleme için müsait olup olmadıklarını anlamak için bir kez daha kontrol yapılır.

Giysilerde yabancı cisimler olup olmadığı da kontrol edilir. Plastik kalemler gibi nesneler, kuru temizleme çözücü banyosunda çözünerek çamaşırlara giderilemeyecek ÅŸekilde zarar verebilir. Bazı süs niteliÄŸindeki baÄŸlayıcı öÄŸeler, üretici tarafından gerekli testler uygulanmadığı için ya kuru temizleme çözeltisine karşı dayanıklı deÄŸildir ya da kuru temizleme makinasında mekanik temizleme aksiyonuna dayanamazlar. 
Bunlar sökülür ve kuru temizleme sonrasında tekrar dikilir veya küçük kapitone bir koruyucuyla korunurlar. 
Tüyle doldurulmuÅŸ yatak örtüleri veya püsküllü örtüler vb. bol delikli bir torba içine konulduktan sonra kuru temizleme yapılır.

Kuru Temizleme - Ürünler Nasıl Kuru Temizleme Yapılır ?

Bir kuru temizleme makinası, evlerde kullanılan çamaşır makinesi ile kurutma makinesi bileÅŸimi bir makinadır. Giysiler, kuru temizleme makinesinin çekirdeÄŸini oluÅŸturan bir yıkama/santrifüj bölmesine (sepet veya tambur olarak adlandırılır) konulur. Yıkama bölmesi, dış bir bölme içinde dönen yatay ve delikli bir tambur içerir.

Dış bölme; kuru temizleme sırasında kullanılan çözücüyü içerirken, dönen tambur; kuru temizleme yapılacak olan ürünleri barındırır. 
Sepet veya tambur, kuru temizleme makinaları büyüklüklerine göre farklılık göstermekle beraber yaklaşık olarak 10-40 kg. arasında kapasiteye sahiptir.

Yıkama çevrimi sırasında, tambur bölme yaklaşık olarak 1/3 oranında çözücüyle doldurulur ve dönerek çamaşırları altüst eder. 
Bu esnada kuru temizleme makinası tamburundaki çözücü sıcaklığı, 30 derecede muhafaza edilir.

Daha sonra çözücü, bir arıtma kazanı ile kondansatör içeren bir yoÄŸuÅŸturma ünitesine gönderilir. YoÄŸuÅŸturulan çözelti bir ayırma ünitesine gönderilir ve bu ünitede kalan su, kuru temizleme çözücüsünden ayrılır ve sudan ayrılan kuru temizleme çözücüsü 
‘temiz çözücü’ tankına aktarılır.

Normal bir yıkama çevrimi, giysilerin tipine ve kirlenme derecesine baÄŸlı olarak 8-15 dakika arasında yapılır. Ä°lk üç dakika süresince çözülebilir kirler, perkloroetilen içinde çözünür ve çıkar. YerleÅŸmiÅŸ, zor kirlerin çözünmesi fazladan üç dakika kadar daha alır. 
Hidrokarbon çözücü kullanan makinaların yıkama çevrimi, kirlerin daha yavaÅŸ çözünmesi nedeniyle en az 25 dakika yapılır.

Yıkama çevriminin sonunda, makine bir durulama çevrimi baÅŸlatır ve kuru temizleme makinesine yüklenen giysiler temiz çözücü tankından gelen yeni arıtılmış çözücüyle durulanır. Bu temiz çözücüyle yapılan durulama, kirlerin “kirli çözücüden” tekrar giysilerin yüzeyine emilmesinin yaratacağı renk atmasını engeller.

Kuru temizleme makinası, durulama çevriminden sonra santrifüj iÅŸlemini baÅŸlatır. Bu iÅŸlemde, tekrar kullanılmak üzere kuru temizleme çözücüsü geri kazanılır. Modern kuru temizleme makinaları, kullanılan çözücünün yaklaşık olarak %99.99’unu geri kazanır.

Santrifüj çevrimi, yıkama bölmesindeki çözücünün boÅŸaltılması ve sepetin dakikada 350-450 devir hızlandırılmasıyla yapılır; bunun sonucunda, çözücünün büyük bölümü santrifüj sırasında kumaÅŸtan ayrılır. Daha sonra kuru temizleme makinası, kurutma çevrimine geçer.

Kurutma çevriminde, giysiler sepetin içinde devir daim yapan bir sıcak hava akımında (63°C/145°F) altüst edilir ve santrifüj çevriminden sonra kalmış olan kuru temizleme çözücüleri buharlaÅŸtırılır. Daha sonra makinadan atılan sıcak hava bir soÄŸutma ünitesinden geçer; bu ünitede, kuru temizleme çözücüsü buharlaÅŸtırılıp yoÄŸuÅŸturularak tekrar arıtılmış çözücü tankına geri döndürülür. 
Yeni nesil kuru temizleme makinaları, kapalı bir döngü sisteminden yararlanır. Bu sistemde, soÄŸutulan hava yeniden ısıtılır ve yeniden devir daimi gerçekleÅŸtirilir. Bunun sonucunda kuru temizleme çözücüsünün geri kazanımı artar ve daha az hava kirliliÄŸi yaratılır. 
Kuru temizlemenin ilk zamanlarında, ucuz olduÄŸu için ve zararsız olduÄŸu düÅŸünülerek çok miktarda perkloroetilen atmosfere atılırdı.

Kurutma çevriminin tamamlanmasından sonra, bir kokulandırma (havalandırma) çevrimi gerçekleÅŸtirilerek giysiler serinletilir. 
Serin dış havanın giysiler üzerinde ve daha sonra aktifleÅŸtirilmiÅŸ karbon ve polimer reçinelerinden yapılma bir buhar geri kazanım filtresinden geçirilerek kuru temizleme makinasında dolaÅŸtırılmasıyla geriye kalmış olan çözücüler de çıkarılır.

Havalandırma çevriminden sonra giysiler temizlenmiÅŸ olur ve ütüleme, apreleme iÅŸlemine hazır duruma gelir.

 

Site Ä°statistiÄŸi
Aktif Ziyaretçi 3
Bugün 25
Toplam 75582
Ip Adresiniz 18.217.140.224
Powered By Kent Media